HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 20 MAYIS 2024, PAZARTESİ

ÇİFTÇİNİN ÜRÜNÜ NEDEN ELİNDE KALIYOR? UN CEVABI BU HABERDE

Türkiye bu yılın ilk iki ayında 3 milyar 150 milyon dolarlık tarımsal ürün ithal etti. İlk iki ayda en fazla ithalat 616 milyon dolarla Rusya'dan yapıldı.
15.04.2024 10:05
ÇİFTÇİNİN ÜRÜNÜ NEDEN ELİNDE KALIYOR? UN CEVABI BU HABERDE
ÇİFTÇİNİN ÜRÜNÜ NEDEN ELİNDE KALIYOR? UN CEVABI BU HABERDE
Tarım, gıda ve içecek sektörünün bu yıl Ocak-Şubat döneminde ihracatı yüzde 16.49 artışla 4.75 milyar dolara yükselirken, ithalatı yüzde 15.99 düşüşle 3.15 milyar dolara geriledi. İlk 2 ayda ihracatta öne çıkan ürünlere bakıldığında, ilk sırayı 259.4 milyon dolarla unun aldığı görüldü. Unu 244 milyon dolarla fındık içi ve 164.8 milyon dolarla mandalina izledi.

İthalatta ise 389.8 milyon dolarla buğday ilk sırada yer alırken, bu ürünü 272 milyon dolarla soya fasulyesi ve 175.5 milyon dolarla ham ayçiçeği yağı takip etti. Ocak-şubat döneminde Rusya ve Ukrayna, en fazla buğday alınan ilk 2 ülke olmayı sürdürdü. Bu dönemde Rusya'dan 276.3 milyon dolar ve Ukrayna'dan 93.7 milyon dolarlık buğday ithal edildi. Soya fasulyesi ithalatında ilk sırayı 105 milyon dolarla Ukrayna aldı. Ayçiçeği yağı ithalatında ise listenin başında 93.4 milyon dolarla Ukrayna, 71.8 milyon dolarla Rusya ve 5.9 milyon dolarla Romanya yer aldı. İlk 2 ayda en fazla ithalat 616 milyon dolarla Rusya'dan yapıldı.



Sattıklarımız ve aldıklarımız



Türkiye, yılın ilk 2 ayında en fazla ihracat yaptığı ülkelerden Irak'a un, dondurulmuş tavuk eti, gofret ve waffle, Almanya'ya fındık içi, ambalajlı fındık ve konserve zeytin ve Rusya'ya ise mandalina, alabalık ve limon ihraç etti. Türkiye aynı dönemde en fazla ithalat yaptığı Rusya'dan buğday, ham ayçiçeği, ayçiçeği küspesi, Ukrayna'dan soya fasulyesi, buğday, ham ayçiçeği yağı ve ABD'den etilen glikol, soya fasulyesi ile hayvanlar için yem hammaddesi olan DDGS ithal etti.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--

logo

   E-posta: bilgi(@)haberturkce.com
Tüm hakları Haber Türkçe adına saklıdır: ©2019-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr